sobota 17. ledna 2015

Stephen Hawking – Stručná historie mého života


Stephen Hawking – to už je dnes skoro pojem, který nepotřebuje vysvětlení. Ale po setkání s člověkem, který neznal jeho jmenovce Stephena Kinga ho raději krátce představím.

Kluk v bílé košili a s přehnaně majestátním postojem na obálce je dnes oceňovaný kosmolog a teoretický fyzik. Do širšího povědomí mimo akademickou sféru se dostal svými populárně-vědeckými knihami, například zmíním Stručnou historii času, kterou byste mohli znát.

Kniha sleduje Hawkingovu životní cestu pěkně lineárně, takže začíná představením rodičů a dvou sester a pokračuje dětstvím v Londýně. Jakmile Stephen nastupuje do školy, pomalu se z vyprávění vytrácí soukromá část jeho života a zaměřuje se na výukové metody, vzrůstající zálibu o vesmír a nakonec na jeho vědeckou práci.
Proto, čeká-li snad někdo od tohoto dílka pikantní zpověď ze soukromí známé osobnosti, rovnou vám říkám, že to nemá smysl ani začít číst.

Stručná historie mého života vypráví o zrození zapáleného vědce z malého kluka se zálibou ve vláčcích. Najdete zde nejen to, jak ve své kariéře pomalu stoupal a zase klesal, ale také jak se porval s nemocí ALS (poslední dobou známá z tzv. Ice Bucket Challenge) a navzdory nepříznivé prognóze lékařů neupadl do apatie, ba naopak se s ještě větším zájmem ponořil do bádání.

S tématy svého zkoumání čtenáře v knize velice okrajově seznamuje a předvádí své myšlenkové pochody k novým důkazům a novým hypotézám. Dočtete se například o cestování časem a Hawkingův názor na to, je-li to možné či nikoliv. O černých dírách, gravitačních vlnách a také o imaginárním času.
Neumím zcela objektivně posoudit, jestli jsou tyto odbornější kapitoly pochopitelné pro naprostého laika, jelikož sama se astrofyzice/kosmologii věnuji, ale i kdybyste něco z toho nevstřebali, můžete si ta témata představit jako černé skřínky, ve kterých se Hawking šťoural a zkoumal je.

Osobně jsem tu našla všechno, co jsem chtěla. Životopisné knihy spíše nečtu, ale kdybych si měla vybrat jednu, kterou si přečtu znovu, Stručná historie mého života bude jasnou volbou.

Hodnocení: 80 %

Originální název: My Brief History
Překlad: Klíma Jan
Rok vydání: 2014
Počet stran: 141
Nakladatelství: Dokořán, Argo
ISBN: 978-80-257-1179-8 (Argo), 978-80-7363-610-4 (Dokořán)

Žádné komentáře:

Okomentovat